Kontakt

Zagotovo se je vsak izmed nas že srečal s tistim grozljivim občutkom tesnobe pred nastopom. Mrzel pot na čelu, suha usta in utrip srca, kot bi ravnokar pretekli maraton. Javnemu nastopanju se ne moremo izogniti. Pač ne gre. Slej ko prej nas doleti. Sliši se kot kazen, kajne? Pa ni treba, da je tako. Poglejmo.

1.Rojeni govorniki

Nekaj predispozicij zagotovo prinesemo s seboj na svet. Za karkoli že. Od nas je odvisno, ali jih bomo razvijali. Nekatere talente želimo, druge pač moramo negovati. Se splača, saj vaja dela mojstra. Nihče se ni rodil nastopajoč za govorniškim pultom, veliko pa se jih je priučilo te obrti. Trdo delo, izkoriščanje priložnosti za nastopanje, analiza vsakodnevne komunikacije in izboljševanje nastopa so pravi recept.

00.Priložnost za vajo

Vsak dan. Kjerkoli. S komerkoli. Kolikor hočemo. Ne verjamete? Vrsta v trgovini, pošti, pri zdravniku, pred okenci različnih institucij. Ljudje gledajo v tla, drsajo po ekranih svoji pametnih telefonov in se spretno izogibajo pogledom morebitnih sogovornikov. V sebi gojijo skrito željo: »Ko me vsaj ne bi nagovoril/-a.« Ja, potem bi se namreč morali začeti pogovarjati. Dialog pa je dober začetek vaje za nastopanje, da priložnosti za mreženje niti ne omenjam. Pa o mreženju kdaj drugič.

1.Trema in adrenalin

Sta prisotna. Ves čas. Morata biti. Držita nas budne in nam v ravno pravšnji dozi pomagata, da smo dovolj pozorni  in ne delamo napak. Skrbi vas lahko tedaj, če treme ni. Se je lahko znebimo? Lahko preusmerimo pozornost in tok misli. Naučimo se upravljati z njo in se sprijaznimo s stalno spremljevalko nastopov. Več jih bo, večja bo samozavest.

Predavateljica Maja Rozman "v akciji".

​Zagovor diplomske naloge, predstavitev izdelka v podjetju, razlaga nove storitve strankam, razčlenitev prispevka na konferenci … Za vsak nastop se dobro pripravite. Posnemite se, podrobno preučite nastop in poskušajte ujeti časovni okvir, ki vam je odmerjen. Preverite kdaj, komu in kje boste govorili. Naredite

tehnično vajo in preizkusite vse naprave. Pred nastopom se umirite, nekajkrat globoko vdihnite in rahlo napnite mišice. Povejte si nekaj spodbudnih misli (in, ne, sem ne sodi tista: »Saj vse enkrat mine.«). Pripravite dober uvodni nagovor in prebijte led. Nastopili boste z užitkom in z lahkoto lastovke v letu. Preverjeno.

Avtor:

Dobimo se na družbenih omrežjih