Kontakt

 

Najprej naj povem, da nikakor ne podpiramo uporabe pametnih telefonov med vožnjo, saj njihova uporaba prispeva k velikemu deležu prometnih nesreč. Obstaja pa precej uporabnih aplikacij, ki dejansko prispevajo k varnosti na cesti. Pa poglejmo.

1. Blokada sporočil in klicev med vožnjo

Safely Go – omogoča, da med vožnjo ostanemo zbrani. SMS-sporočila nas včasih zbegajo in našo pozornost odvrnejo od dogajanja na cesti. Aplikacija pošlje samodejni odgovor, torej poskrbi, da ne tipkamo med vožnjo. Določimo lahko tudi VIP-kontakte, za katere je omogočen običajni odgovor.

2. Navigacija in prometni podatki za tujino

Waze – Aplikacija aktivno sporoča podatke o prometu in cestah, ki jih uporabniki vnašajo v aplikacijo. S sporočanjem o nesrečah, policijskih kontrolah, zaporah ali nevarnostih na poti pomagajo ostalim uporabnikom na območju. Waze omogoča dodajanje prijateljev in klepetanje z njimi, priljubljenih lokacij, navodila za najoptimalnejšo vožnjo od točke A do točke B, vnašanje dogodkov in lokacije v koledar, prikaz najbližjih bencinskih črpalk. Pogrešamo boljšo prilagojenost za slovenske ceste, v tujini pa zadeva deluje odlično.

3. Stanje na slovenskih cestah

DarsPromet – aplikacija omogoča obveščanje o aktualnem dogajanju na slovenskih avtocestah. Ponuja sveže prometne informacije o zaporah, nesrečah, cestnih kamerah, seznam postajališč in njihovo ponudbo. Vključen je tudi prometni koledar, ki prikazuje najbolj prometne dni in mesece v letu. Priporočamo uporabo tako voznikom osebnih vozil, kot tudi poklicnim voznikom.

4. Komunikacija

Read it to me – aplikacija omogoča glasno branje opozoril, ki jih prejmete na pametni telefon. Možno je nastaviti, katera opozorila bere in katerih ne. Prav tako lahko določite kontakte, katerih SMS-e prebere na glas. Na sporočilo lahko ob doplačilu odgovorite tudi s svojim glasom.

5. Prva pomoč

Prva pomoč – strokovne vsebine aplikacije temeljijo na smernicah Evropskega referenčnega centra za prvo pomoč ter Strokovnega centra za prvo pomoč Rdečega križa Slovenije. Vključeni so lahko razumljivi besedilni in nazorni slikovni, ter video prikazi temeljnih vsebin in napotkov za prvo pomoč. Toplo priporočamo vsem, saj lahko pride prav kjerkoli in kadarkoli. Pred uporabo aplikacije vseeno najprej pokličite nujno medicinsko pomoč na 112.

6. Spremljanje načina vožnje

Drajv – meri hitrost in sile ter snema vožnjo. Aplikacija vsebuje podatke o omejitvah hitrosti na določenih cestnih odsekih in zazna vse prekoračitve. Zazna tudi prehitro zaviranje, prepočasno vožnjo in prekomerno silo pri vožnji v ovinek. Sproti pridobivate točke, varnejša je vaša vožnja, več točk dobite. Uporabna aplikacija za preverjanje vašega načina vožnje.

Omenjene aplikacije so nam le v pomoč pri varni vožnji, vsekakor pa ni odveč omeniti praktičnega usposabljanja varne vožnje na cesti. Vozniki začetniki so v to »prisiljeni«, saj jim tako narekuje zakonodaja. Kaj pa ostali? Ali je naša vožnja res varna? Ali se znamo izogniti nepredvidenim situacijam na cesti? Smo res dovolj spretni?

Prijavite se na osnovni ali nadaljevalni trening varne vožnje in se prepričajte.

Avtor: Kaja Kramar

Oznake: aplikacije za varno vožnjo Avtošola šola vožnje Varna vožnja
Dobimo se na družbenih omrežjih