BBlog

Izobraževanje / 15.02.2016 / Ana Peklenik

7 nasvetov za spremembo karierne poti

Zakaj ljudje vztrajamo na delovnih mestih, ki nas ne osrečujejo? Najpogostejši razlog je strah pred neuspehom, finančno stanje in cona udobja. Veseli smo, da sploh imamo službo, čeprav je plača slaba, sodelovci neprijazni, šef tečen, urnik dela pa grozljiv. Je vredno vztrajati in zapraviti 3/4 življenja in si zraven nakopati še zdravstvene težave? je res lažje le tarnati in čakati na petek?

Ni vredno!

Ste umetnik po duši, pa ste komaj našli službi v proizvodnji, ki zatira vašo ustvarjalnost? Vas veseli organizacija dogodkov, zaposleni pa ste v klicnem centru? Vsak poklic je časten, ampak če vas ne osrečuje ukrepajte.

Pridobite ustrezno znanje, podporo in energijo za spremembo poklicne poti.

 

1. Bodite pogumni.

Ne glede na to, kaj pravijo mediji, govorice in k čemu se nagiba javno mnenje, priložnosti so. Včasih je znano hudo lažje prenesti kot neznano dobro … Sreča pa je na strani pogumnih, zato iščite dobre priložnosti – za osebnostno rast, zadovoljstvo, zaslužek. Več truda kot boste vložili, boljši bo občutek. Zadovoljen človek seje trud in žanje zadovoljstvo.

2. Uporabite veze in poznanstva.

Vsi jih imamo. Na list papirja napišite vse ljudi, ki jih poznate in se odločite, kako boste z njimi stopili v stik: osebno, po telefonu, po e-pošti, preko socialnih omrežij. Vprašanje, ki ga zastavite: »A morda veš za kakšno službo? Morda veš, da kje iščejo kader? Poznaš koga, ki zaposluje? Kako bi ti iskal zaposlitev?« Vse ideje so dobrodošle. Izkoristite pa le tiste, v katere verjamte. Pri uporabi vez in poznanstev bodite zmerni, saj ne želite izpasti nadležni.

3. Verjemite vase.

Na list papirja zapišite kaj vse ste v življenju že dosegli. Sem štejemo male in velike zmage, seznam dopolnjujte, ko se še česa domislite. Bodite ponosni na svoje dosežke. Lahko dosežete še več, boljšo zaposlitev? Zagotovo.

4. Izdelajte si profil na enem izmed socialnih omrežij

Na LinkedInu delodajalci iščejo strokovnjake, preden objavijo oglas za prosto delovno mesto. Če so vaše spretnosti vizualne (fotografija, umetnost, kulinarika, ...) se pohvalite s svojimi umetninami. naučite se uporabljati socialna omrežja, to je še ena od malih zmag, s katero lahko dopolnite seznam svojih znanj.

5. Iščite priložnosti za učenje novih stvari.

Želite delati s težko gradbeno mehanizacijo, vendar nimate izkušenj. Pokličite organizacijo, ki izvaja usposabljanja in izobraževanja za to stroko, in se prijavite. Že med usposabljanjem boste spoznali ljudi iz stroke, ki vam bodo dali veliko koristnih informacij, kako se zaposliti na tem področju.

6. Glasno govorite o svojih željah in ciljih.

Več ko boste govorili o svojih željah, bolj boste sami verjeli, da se lahko uresničijo. Ljudje smo nagnjeni k temu, da radi pomagamo drug drugemu; drugi vam bodo pomagali, da boste uresničili želje in dosegli cilje. Tako morda lahko razmislite tudi o samozaposlitvi.

7. Naučite se oblikovati informacije.

Delodajalci iščejo različne načine, da dobijo »najboljši kader«. Tudi blefirajo in manipulirajo. Znotraj etičnega lahko to počnete tudi kot iskalec zaposlitve na svoji karierni poti. Ne povejte vsega. Izpostavite tisto, kar nam v danem trenutku najbolj ustreza. To se lahko naučite tudi v kariernem centru BB.

In ne nazadnje. Če na razgovoru ugotovite, da nam delo ne ustreza, to priznajte tako sebi kot delodajalcu. Nima smisla riniti z glavo skozi zid.

BBlog Izobraževanje / 29.07.2019 / Kaja Kramar

Kdo bo vrnil dolg? Danes, 29. julija 2019, smo na zemlji porabili letni okoljski proračun. Porabili smo naravne danosti, ki jih zemlja ustvari v letu dni. Datum, ki se imenuje dan...

Loading...