Kontakt

Varne zaposlitve so zgodovina. Obdobje, ko je bila zaposlitev skoraj zagotovljena in nekaj samoumevnega, je za nami. Danes smo vsi na trgu dela in edini zakon, ki velja, je zakon ponudbe in povpraševanja.

Skoraj vsak kandidat, ki išče novo zaposlitveno priložnost, se sreča s konkurenco. Takrat nastopi trenutek, ko mora izpostaviti svoje pretekle karierne dosežke; formalno izobrazbo, delovne izkušnje, dodatna znanja in navsezadnje tudi hobije. Vsi ti dejavniki mu dvigujejo vrednost, vlivajo samozavest in dajejo prednost pred ostalimi kandidati.

Razvoj kariere je trdo delo, ki ni nikoli zaključeno. V idealnem primeru smo lastno kariero začeli graditi v otroštvu, če smo vedeli, kaj želimo postati, vendar velika večina ljudi nima te sreče. Nekateri prej, drugi kasneje, pomembno je, da v sebi prepoznamo lastne talente in jih nadalje razvijamo. Na podlagi talentov oblikujmo osebne cilje, ti pa narekujejo našo vizijo, RAST. Doseženi cilji nam vlivajo samozavest in dajejo občutek, da smo uspešni; in posledično zadovoljni s svojim življenjem.

Bistvo karierne rasti pa je nenehno izobraževanje. Možnosti imamo danes neomejeno. Lotiti se ga moramo načrtno in predano. Ko dosežemo določeno stopnjo, pa naj bo to formalna izobrazba ali katerakoli druga oblika, zagotovo nimamo občutka, da smo pametnejši, spremeni pa se nam osebno dojemanje sveta in posledično naš odziv na izzive življenja. Ne odlašajte, vzemite v roke knjigo, poglejte si izobraževalni video na ted.com, vpišite se na rezbarsko delavnico ali izberite študijski program, na katerega ste vedno želeli vpisati, ne bo vam žal. »Izobraževanje izplača najvišje obresti,« je rekel Benjamin Franklin

In ko boste naslednjič na karierni prelomnici, boste z nasmehom na obrazu, samozavestno iz rokava potegnili aduta in se podali novim izzivom naproti. Danes šteje samo znanje in tega vam ne more nihče vzeti. Res pa zahteva investicijo in to je v prvi vrsti vaš čas. Začnite zdaj – z obiskom šole BB na informativnih dnevih v Kranju in Ljubljani.

Avtor: Klemen Sušnik

Dobimo se na družbenih omrežjih