Dežurni krivci | BB izobraževanje in usposabljanje

BBlog

Varna vožnja / 15.09.2015 / Boštjan Paušer

Dežurni krivci

V zadnjih dneh nas vsi, ki se vsaj malo spoznajo na prometno varnost, ali pa zgolj mislijo, da se spoznajo nanjo, z vseh koncev bombardirajo z informacijami, kako se je prometna varnost poslabšala, in navajajo številne vzroke, kdo je, po njihovem mnenju, kriv za to. Poklicni vozniki so v Sloveniji že kar po pravilu priročni krivci za vse, kar se dogaja na cesti in okoli nje, naj gre za luknje na cestah, podirajoče se mostove, zastoje, onesnaževanje okolja ali pa kot sedaj, za slabo prometno varnost ter smrtne žrtve.

Seveda si pri tem ne gre zatiskati oči, marsikatero prometno nesrečo res povzročijo tudi poklicni vozniki, a če pogledamo uradno policijsko statistiko za letošnje leto, vidimo, da je bilo takih nesreč le osem odstotkov. Torej 92 odstotkov povzročitev odpade na ostale voznike.

Po drugi strani pa so poklicni vozniki v ospredju, ko gre za reševanje kritičnih prometnih situacij. Vsakodnevno se na cesti srečujemo z vozniki osebnih avtomobilov, ki bi bili še na njivi nevarni za tamkajšnje pridelke, na cesti pa s svojim ravnanjem ogrožajo vse ostale. Žal ni mogoče voditi statistike, koliko prometnih nesreč poklicni vozniki preprečijo, a če bi jo bilo mogoče, sem prepričan, da bi bila številka velika. Morda dovolj velika, da bi komu spremenila pogled na šoferski svet.

BBlog Izobraževanje / 25.02.2016 / Mag. Maja Rozman

Zagotovo se je vsak izmed nas že srečal s tistim grozljivim občutkom tesnobe pred nastopom. Mrzel pot na čelu, suha usta in utrip srca, kot bi ravnokar pretekli maraton. Javnemu nastopanju se...