Kontakt

Vam je zgornji izgovor znan? Meni je. Zelo. Slišim ga predvsem, ko se govori o večjih življenjskih spremembah, ki terjajo odpoved nečemu, kar je »fino«. Govorim o varčevanju z vodo, nakupovanju brez embalaže –  »waste free«, zmanjšanju količine odpadkov in manj pogosti uporabi avtomobila.

Izstopiti iz cone udobja je težko, tak premik zahteva celostni pristop in precej trdne volje, vendar se na dolgi rok izplača, ker, ja … Posameznik LAHKO prispeva k spremembam in te spremembe niso zanemarljive. Zakaj? Ko posameznik obrne nov list in se odloči, da bo živel okolju prijaznejše življenje, se to ne tiče le njega, ampak posledično vpliva tudi na celotno družino. V širšem pomenu pa z lastnim ravnanjem in načinom življenja da misliti tudi prijateljem, znancem, sorodnikom ali morda naključnim mimoidočim.

Na podlagi študije Visoke šole za trajnostni razvoj BB smo izdelali infografiko, ki vas bo prepričala, da posameznik lahko prispeva k izboljšanju problematike varovanja okolja

Kaj je lažjega, kot zmanjšati porabo vode v gospodinjstvu? Skrajšajte čas prhanja, uporabljajte kotliček z dvema opcijama splakovanja, rože in vrt zalivajte z deževnico, avto ne potrebuje pranja vsak mesec, pri umivanju zob ali miljenju zaprimo pipo in navsezadnje … zmanjšajmo porabe virtualne vode.

Eden pomembnejših prispevkov k ohranjanju narave je način nakupovanja in prehranjevanja. Veliko bomo prispevali tako k zdravju kot okolju, ko bomo prenehali nakupovati v trgovinah ali bomo vsaj zmanjšali obiske na minimum. Ja, prav ste prebrali. Na tak način se izognemo živilom, pakiranim v nepotrebno embalažo, ki so tako ali tako nezdrava, zdrava živila imajo namreč svojo »embalažo«. Kupujmo lokalno, sezonsko svežo hrano. Če potrebujemo embalažo za transport, vzamemo s seboj svojo posodo za večkratno uporabo. Presenečeni boste, kako se bo količina odpadne embalaže v gospodinjstvu zmanjšala. Trgovinam se danes resnično težko popolnoma odpovemo, vendar jih poskušajmo obiskovati,  le ko je to res nujno potrebno. Vedno s seboj vzemimo seznam najnujnejših živil in svojo vrečko za večkratno uporabo. V trgovini uporabimo košarico, ne voziček.

Avto je v današnjem času nepogrešljivo prevozno sredstvo, pa vendar lahko zmanjšamo njegovo uporabo na minimum. Razvadili smo se, da nas odpelje iz garaže, tako da nam niti iz hiše ni treba stopiti, pa vse do vrat želene lokacije. Če dobimo parkirišče nekaj metrov dlje, kot smo pričakovali, smo razočarani. Človek je ustvarjen za gibanje in z različnimi izumi, ki nam »lajšajo« življenje, smo si ga pravzaprav otežili, saj povzroča zdravstvene težave in onesnažuje okolje. Pojdimo v službo peš, če je to možno, ali se dogovorimo s sodelavci za skupinski prevoz. Kje je tista medsosedska solidarnost, ko so mame vozile poln avto otrok na trening –  vsakič ena. Takšne preproste stvari bistveno prispevajo k reševanju problematike onesnaževanja okolja.

Vsak dan prihajajo na trg nove tehnološke »igračke« in nekateri se jim enostavno ne morejo upreti. Jasno je, da nekateri pri delu nujno potrebujemo računalnik, ampak ali doma res potrebujemo tri prenosnike, dve tablici, telefon? Seveda ne! Prav tako obstaja trend hitre menjave pametnih telefonov, saj je treba slediti razvoju in imeti vse najnovejše funkcije, ki jih stari nima. Če dobro pomislimo, nobene od teh funkcij ne potrebujemo, niti tistih na »starih« napravah. Prav tako otroci ne potrebujejo telefonov, vsaj tja do 12. leta zagotovo ne. Pa ga ima pri teh letih že skoraj vsak. Ste pomislili, koliko elektronskih naprav preveč imamo v lasti?

ž

V času, ko so nam vse dobrine dostopne in si želimo olajšati delo ter pridobiti čim več časa, si kopljemo luknjo. V blišču, ki nas obdaja, pozabljamo na prvinsko človeško naravo in okolje, kamor zagotovo ne spadajo plastika, izpuhi in gore odpadkov, ki bodo presegle tudi ves ta blišč.

Brez kapljic ni morja. Bodi kapljica in prispevaj k ohranitvi narave,  lahko pa za okolje storiš še več, če postaneš diplomirani okoljevarstvenik na BB in se z varstvom okolja ukvarjaš tudi poklicno.

Avtor: Kaja Kramar

Dobimo se na družbenih omrežjih