Do preklica bo izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela izvedeno v elektronski obliki ali prestavljeno. Za informacije, svetovanje in pomoč smo na voljo preko telefona in elektronske pošte.
NUJNO OBVESTILO! Preberi več..
Do preklica bo izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela izvedeno v elektronski obliki ali prestavljeno. Za informacije, svetovanje in pomoč smo na voljo preko telefona in elektronske pošte.

BBlog

Izobraževanje / 12.02.2020 / Mag. Maja Zalokar

Kako odrasli gledamo na učenje?

Izobraževanje je samoumevno

Odrasli smo aktivno vključeni v izobraževanje, lažje si predstavljamo procese in njihovo delovanje v delovnih sistemih. Učenje jemljemo kot samoumevno, ker vemo, da nam bo »še prav prišlo« na delovnem mestu ali pa doma. Sami se odločamo – študiramo tako in takrat, ko utegnemo, in na način, ki nam najbolj ustreza, saj imamo z odločanjem življenjske izkušnje. Imamo svobodo učenja. Bolje razumemo, kaj je prioriteta, kaj je pomembno, in zakaj je tako.

Smo ciljno naravnani

Odrasli smo ciljno naravnani, zelo jasno nam je, zakaj sedimo v klopi in vneto zapisujemo aktualne informacije, ki jih podaja predavatelj – strokovnjak področja. Jasno nam je, da jih bomo lahko že jutri uporabili v svojem delovnem okolju. Smo zahtevni slušatelji, od strokovnjakov pričakujemo takojšne in jasne odgovore – kar je tudi za posredovalca informacij precej zahtevno – vedno mora biti opremljen z najnovejšimi, aktualnimi podatki.

Smo zahtevni slušatelji

Smo bolj izkušeni slušatelji, torej seveda tudi zahtevnejši – informacije in podatki, ki se jih bomo naučili, morajo prinašati takojšnje rezultate. Zelo pomembno je, da bodo naše pridobljene spretnosti točno tiste, ki jih potrebujemo pri delu. Aktualni trg dela in delodajalci jih zahtevajo.

izobraževanje odraslih

Vemo kako bomo uporabili pridobljeno znanje

Rezultat izobraževanja - nove informacije in znanje, se prepletajo z našimi cilji – točno vemo, kam bomo umestili pridobljeno znanje. Smo visoko motivirani, da je takih referenc čim več – strokovno bomo zelo prilagodljivi na delovnem mestu.

Razumemo.

Lažje razumemo teoretične koncepte – vemo, da so nastali na predhodni raziskavi. Pridobljeno znanje in izkušnje lahko vodijo v neke nove teoretične podlage. Ko študiramo kot odrasli, se vse vrti okoli praktičnosti – predavatelji, ki prihajajo s strokovnih področij, predstavljajo praktične primere – tako nam je jasno, kako stvari funkcionirajo v resničnem življenju.

diploma

V procesu izobraževanja odraslih se učimo vsi, udeleženci in predavatelji, oboji imamo veliko izkušenj – čar vsega so preplet informacij, aktivno medsebojno povezovanje, spodbujanje in dopolnjevanje.

Odrasli se zavedamo pomena aktualnega znanja in vseživljenjskega učenja. Opremljeni z vsemi potrebnimi znanji se učimo spoprijemati z današnjimi in prihodnjimi izzivi, saj bomo dlje ostajali v delovnih procesih.

Z neprestanim učenjem pomagamo spreminjati procese, življenje in družbo.

 

Posodobljeno 12. 2. 2020
BBlog Izobraževanje / 13.06.2019 / Kaja Kramar

Živimo v času, ko sta izobrazba in predvsem znanje zelo cenjena. Hkrati pa nismo imeli vsi priložnosti, da bi si izobrazbo pridobili v mladih letih, zato je izobraževanje odraslih vsekakor...

Loading...