LEEWAY COLLECTIVE – Robin Hood ali Don Kihot? | B&B

BBlog

Izobraževanje / 14.09.2015 / Suzana Čajić

LEEWAY COLLECTIVE – Robin Hood ali Don Kihot?

Koliko krat slišim, da "obstoječi sistem sucks", je gnil, izkoriščevalski in rezerviran samo za "izbrance". Nič se ne da! Posameznik ga ne more spremeniti! (Nisem sicer čisto prepričana ali je govor le o družbenem sistemu ali o tistem "mikro sistemu", ki se skriva v naših glavah) in na prvi pogled to morda še drži.

Ob teh besedah priznam, da me špikne v srčku, da ne govorim o tem, da me zabolijo ušesa. Nekako ne pristajam na to, ker sistem smo ljudje; čuteča, socialna, humana bitja. Če si dovolimo poleg petih uradno priznanih čutov uporabiti tudi druge, nam bo kmalu jasno, da sobivamo z ljudmi, ki spreminjajo svet.

Rok, Anže, Nejc, Žan so člani skupine Leeway Collective. Poleg neštetih podvigov iz preteklosti so zdaj stopili v bran vodovju Balkana, natančneje reki Savi, ki kot Sava Dolinka izvira v Zelencih in je naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam, reki Vjosi, ki je edina evropska reka, kateri ran še niso zadali številni jezovi, ter nacionalnemu parku Mavrovo v Makedoniji. Fantje so slovenski ambasadorji organizacije Save the Blue Heart of Europe.

Gre za organizacijo, ki je s svojim delovanjem, organiziranostjo že preprečila, da bi se nahranili veliki kapitalistični apetiti močnih korporacij; natančneje ustavili so večmilijonski projekt gradnje velikega jezu na krasotici Vjosi. Pri tem so dobili zaveznika, albansko vlado, ki je podprla idejo, da bi bilo območje reke Vjose nacionalni park ter kot tako zaščiteno pred nadaljnjimi poskusi.

Ja, to je moč posameznikov; naših štirih mušketirjev ter vseh drugih, ki verjamejo, da lahko spreminjajo svet in da ta domena ni le v rokah "rezervirancev".

Ali gre za realnost ali sta le obujena junaka iz Disneylanda, smo presodili sami, 10. septembra, ob 17. uri, v prostorih podjetja B&B, kjer je potekala predstavitev kampanje. Vemo, da si upate izstopiti iz vloge 'nejevernega Tomaža'…, ker vemo, da tudi vii globoko v sebi zaupate in vesteš, da posedujete moč za spremembe.

 

BBlog Izobraževanje / 07.09.2018 / Tatjana Čeh Naglič

Kar nekaj bodočih študentov se obrne na naše svetovalke in svetovalce še pred začetkom študijskega leta. Zanima jih, kako je študirati kot odrasel in prepričani so, da gre lažje, ko si »...

Loading...