Leti, leti leti, leti ... | B&B

BBlog

Izobraževanje / 18.12.2015 / Ana Peklenik

Leti, leti leti, leti ...

... leti … le-ta – ven iz našega besednega zaklada.

Igrica, s katero smo si včasih krajšali čas, se imenuje »Leti, leti«. Gre za to, da vsi igralci sedimo za mizo in s kazalci tolčemo po njej. Kdor je na vrsti, reče: »Leti leti …« Če izbere žival ali predmet, ki res leti, morajo igralci hitro dvigniti kazalce v zrak. Če ne leti (stol, knjiga, kamen), morajo kazalci ostati prislonjeni ob rob mize. Zveni znano? V bistvu je miselna igra, ki spodbuja motoriko. Idealna za krajšanje časa v restavraciji, ko želimo majhne otroke obdržati za mizo, ali v čakalnici pri zdravniku, ko vsi potrebujemo zaposlitev in preusmeritev misli.

Na prvi pogled je beseda leti podobna zaimenskemu prislovu le-ta. Opaziti je, da se v besedilih ponavljajo iste besede (kot da pisci ne bi znali najti sopomenke, protipomenke, nadpomenke ali parafraze) in da se avtorji pogosto odločijo za uporabo zaimenskega prislova.

Dva primera

Napačno

Poznamo sedem različnih čustev in vsa čustva vplivajo na naše razpoloženje, IQ ipd. Le-ta pa lahko zelo pozitivno ali negativno vplivajo na našo razpoloženjsko lego in vedenje.

Pravilno

Poznamo sedem različnih čustev; vsa vplivajo na naše razpoloženje in inteligenco. Hkrati vplivajo na naše vedenje.

Napačno

Predvidevamo, da bomo ugotovili, da zavodi ne namenjajo dovolj pozornosti izobraževanju poslovnih sekretark, tako da so le-te prepuščene same sebi in svoji iznajdljivosti pri pridobivanju novih znanj.

Pravilno

Predvidevamo, da bomo ugotovili, da zavodi ne namenjajo dovolj pozornosti izobraževanju poslovnih sekretark, ki so torej pri pridobivanju novih znanj prepuščene same sebi in svoji iznajdljivosti.

 

Le je členek, ta pa kazalni zaimek. Kombinacija obeh je zastarela in nepotrebna. Kadar samostojno pišemo besedilo, se kombinaciji le-ta lahko zagotovo izognemo. Če popravljamo napisano besedilo, smo v težjem položaju, vendar se zaimenskemu prislovu vsekakor lahko in se mu moramo izogniti. Le-ta je pasé.

 

BBlog BB / 19.09.2018 / Mag. Brane Lotrič

Šola, avtošola, srednja šola, višja šola, visoka šola, izobraževanje odraslih, promet, okolje? Ne, nismo najdobičkarji (žal). Ne, nismo najbolj moderni, prepoznavni in medijsko IN. Ne, ne...

Loading...