Kontakt

Beseda Erasmus me od nekdaj asociira na potovanje, študij v tujini, novo okolje, nova prijateljstva,… ob njej pa občutim tudi malce grenkobe. V študentskih letih je bila ena izmed mojih želja vključitev v študijsko izmenjavo, vendar globoko v sebi nisem bil dovolj odločen. Študijska leta so tekla in še sam se nisem povsem dobro zavedal, kdaj sem le ta zapustil. Z njimi je odšla tudi priložnost za Erasmus mobilnost. Kar malce poražen sem sprejel to dejstvo. Po zaključku študija se mi je ponudila redna zaposlitev, z njo pa je prišlo kup drugih obveznosti. V meni pa je želja še vedno tlela. In kjer je želja dovolj močna, se prej ali slej pojavi tudi pot. Po skoraj desetih letih od zaključka študija, mi je trenutna zaposlitev v okviru podjetja B&B ponudila drugo priložnost za vključitev v mobilnosti. Sicer v malce drugačni obliki, vendar vseeno, priložnosti nisem smel izpustiti.

Pred dobrimi tremi leti je vodstvo šole sprejelo ukrepe za modernizacijo študijskega procesa. Ena izmed ključnih usmeritev je bila internacionalizacija študija, z namenom, slediti novim trendom na področju izobraževanja. Kot velik osebni izziv sem takrat prevzel vodenje projekta. Skupaj z vodstvom smo pripravili strategijo in si kot prvo zadali cilj, da pridobimo Erasmus listino. To nam je na razpisu tudi uspelo, na kar sem zelo ponosen. Resno delo pa se je takrat zame šele začelo.

Od nekdaj sem rad potoval in spoznaval nove ljudi, vendar je sklepanje poslovnih vezi s tujimi partnerji je neka povsem druga izkušnja. Za prvo mobilnost sem zato želel, da je usmerjena v pridobivanje novih kompetenc. Na podlagi notranjega razpisa sem bil izbran in odšel na jezikovno usposabljanje v tujino. Poleg napredka na jezikovnem področju sem z mobilnostjo pridobil občutek za delo v mednarodnem okolju. Danes, ko imam pred očmi nekoliko širšo sliko lahko potrdim, da je imela prva mobilnost izjemen vpliv na moje osebnostne lastnosti. Presegel sem določene notranja prepreke, katerih se sprva nisem zavedal.

Moje nadaljnje aktivnosti so bile usmerjene v iskanje partnerskih institucij s katerimi bi podpisali sporazum o sodelovanju. Kot priložnost za »mreženje« sem prepoznal udeležbo na »staff weeku«, ki je potekal pod okriljem Corvinus University of Budapest. Namen dogodka je bil izmenjava dobrih praks na področju mednarodnega sodelovanja. Vzporedno je potekalo usposabljanje na temo "Intercultural awareness and sensitivity". Prisotnih je bilo 24 različnih udeležencev iz EU in Turčije. Pred odhodom na "staff week" sem si zadal jasen cilj, da pridobim vsaj enega potencialnega partnerja, s katerim bi kot institucija podpisali medinstitucionalni sporazum o sodelovanju.

S samim končnim rezultatom mobilnosti sem bil izjemno zadovoljen. Samozavestno sem izvedel predstavitev šole in se suvereno pogovarjal z vsemi potencialnimi partnerji. Z večino udeležencev sem si izmenjal vizitke in kasneje vzpostavil stik. Z univerzo iz Turčije, Harran University, pa smo z Visokošolskim zavodom za trajnostni razvoj podpisali medinstitucionalni sporazum o sodelovanju. Slednji predstavlja podlago za izmenjavo študentov in predavateljev.

V dveh letih sem s pomočjo Erasmus mobilnosti naredil velik karierni napredek. Pridobil sem mednarodne izkušnje, ki vplivajo na moj osebnostni razvoj. Verjamem in vem, da bodo z znanjem in vztrajnostjo, prišli še boljši rezultati na mojem delovnem področju, kar je tudi osnovni cilj vseh mobilnosti. Izzivov je ogromno, le ti pa me izjemno veselijo in motivirajo.  Poleg izpopolnjevanja sebe, z delom gradimo boljše pogoje za študente, kar vpliva na kakovost študija.

Erasmus mobilnost je izkušnja, ki se človeka dotakne in ga zaznamuje. Vsem jo toplo priporočam, posebno študentom. Izkoristite dano priložnost v okviru Višje strokovne šole B&B ali Visokošolskega zavoda za trajnostni razvoj. Vabim vas, da si preberete razpis in oddate svojo prijavnico. Povabil vas bom na razgovor in vam predstavil potek mobilnosti.

In za konec ne pozabite, v življenju izpustite tisto, čemur se sami odrečete. Naj dodam, ne odrecite se stvarem zaradi strahu pred neznanim.

Just do IT. :)

Avtor: Klemen Sušnik

Dobimo se na družbenih omrežjih