Pasji iztrebki in trajnostni razvoj | B&B

BBlog

Izobraževanje / 19.10.2018 / Petra Krnič

Pasji iztrebki in trajnostni razvoj

Lansko leto smo postali ponosni lastniki še ene domače živali. Poleg zajčice in gostujočih pajkov, ki se vztrajno naseljujejo po kotih sten in se mi včasih zdi, da kar v vrsti nekje čakajo, da nadomestijo predhodnika, ki je pred njim »zapustil« svoj kot. Pridružil se nam je pesek pasme Shih Tzu. Zelo prijazno, veselo bitje, ki je s časoma začel hoditi z menoj na bližnja dva kuclja, ki sta ravno pravšnja za rekreacijo med tednom, velikokrat tudi med vikendom. Seveda naš štirinožec pušča za seboj tudi iztrebke, ki jih redno pospravljamo za seboj v za to namenjene plastične vrečke. Hja, plastične vrečke. Prva sporna tema, kar se tiče varstva okolja in trajnostnega razvoja.

Ko tako šibava običajno v družbi z mojimi ali prijateljico po teh kucljih, kužek za seboj pusti sledi. Ja. Seveda imam polne žepe teh vrečk, da vanje »pospravim« za njim. Ker je neugodno polne vrečke nositi s seboj naprej na hrib in potem še nazaj, lastniki pustimo vrečke z zakladi ob poti, da jih ob vrnitvi poberemo in tako pospravimo za seboj. Morda se komu, ki gre po poti in srečuje te vrečke zdi od lastnikov psov skrajno neokusno in nemarno. Se strinjam. Če gledamo z ene strani. Obstaja še druga stran. Kot rečeno, zaradi praktičnih razlogov vrečke pustimo na poti in jih potem pospravimo, ko se vračamo v dolino. Tako se nam je zgodilo, da je nekoga to dejanje očitno tako pojezilo, da je vrečke z iztrebki brcnil po hribu navzdol in tako »trajno(stno) pospravil« »nered«, ki ga »puščamo« lastniki štirinožcev ob poti. Žal. Te vrečke je bilo nemogoče potem odnesti v dolino, saj so se znašle na precejšnji strmini. Ostale bodo tam, dokleeer ….. Se bodo »razgradile« v naravi? Težko.

Če pogledamo po definiciji, trajnostni razvoj, ki je precej uporabljen pojem na področju varstva okolja pomeni: zadovoljiti trenutne potrebe, ne da bi pri tem ogrožali zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij (Our Common Future, 1987). V tem primeru se je zgodil kontra učinek, kot se dogaja v mnogih drugih primerih. Nekdo je zadovoljil trenutne potrebe (gnus ob tem da je na poti srečal vrečke s pasjimi iztrebki), le da ni pomislil na zadovoljevanje potreb prihodnjih generacij, ki bodo reševale problem odvržene plastične vrečke z odpadno vsebino v dolino, kjer je onemogočen dostop do nje, da bi lahko poskrbeli na zadovoljujoče potrebe v prihodnosti za čisto okolje. Da niti ne razmišljamo o tem, kaj se dogaja znotraj vrečke…. plini….vremenske razmere….itd…

Trajnostni razvoj je opredeljen v več nivojih: ekonomski (profit, prihranki, ekonomska rast ter raziskave in razvoj), družbeni razvoj (življenjski standard, izobraževanje, skupnost ter enake možnosti za vse ) ter varstvo okolja (voda zrak, zemlja, odpadki). Vsi trije nivoji se med seboj prepletajo. Družbeni in ekonomski razvoj sta nam omogočila nastanek plastične vrečke, kar je s strani praktičnosti in uporabnosti super izdelek, žal pa pri varstvu okolja pade na testu. Pa je vseeno ena najbolj uporabljenih snovi na planetu in nas bo kmalu preplavila.

Ker pa smo v dobi, ko ima glavno besedo na vseh nivojih profit, se postavlja vprašanje, ali bomo skrb za varstvo okolja kdaj izpopolnili do te mere, da bo približno enakovredno ali celo zasedlo mesto pred ekonomskim in družbenim razvojem. Takrat bomo lahko govorili o trajnostnem razvoju.

Zato spodbujamo visokošolski program varstvo okolja.

BBlog Izobraževanje / 19.06.2018 / Tatjana Čeh Naglič

V maju in juniju je v izobraževalnem centru BB potekal teden vseživljenjskega učenja, ki smo ga letos odprli s podjetniškimi vsebinami. Nina Malovrh, industrijska oblikovalka s 17-letnimi...

Loading...