Študij - izbira starša ali otroka? | B&B
BBlog
Izobraževanje / 19.09.2016 / Mag. Maja Zalokar

Študij - izbira starša ali otroka?

Pogosto beremo in slišimo, da so časi drugačni. Res je, vse se spreminja: način življenja, povezanost družinskih članov, odnosi v službi ter vključenost v družbo. Spreminja se naša skrb za najmlajše, malo starejše in (skoraj) odrasle otroke.

Strokovnjaki imajo o vzgoji in izobraževanju različna mnenja, včasih popolnoma nasprotujoča. Kdo ima prav, po katerem navodilu naj ravnamo, da bomo svojim naslednikom omogočili čim lepše, torej kakovostno življenje, izobrazbo, ki mu je pisana na kožo, službo, ki jo bo z veseljem opravljal, in prihodke,s katerimi bo lahko dostojno živel?

Verjetno se vsi sprašujemo, kje je meja, do katere mere pomagati in svetovati svojemu otroku. Se je pametno odločiti namesto njega, recimo zato, ker imamo več izkušenj, morda tudi zato, ker želimo, da je uspešen in se v šoli dobro počuti?

Ravno v tem času, se malo starejši otroci odločajo o nadaljnjem izobraževanju. Veliko medijskega prostora je zapolnjenega s tovrstnimi informacijami in oglasi najboljših izobraževalnih institucij, zato nas premami, da tudi odrasli premišljujemo, ali bi šli ponovno v klopi –  vendar zase vemo, v kateri šoli in na katerem področju želimo poglobiti svoje znanje. Kdo pa lahko pri odločitvah o izbiri področja in načina izobraževanja pomaga našemu otroku? So to šolski strokovnjaki ali starši, ki otroka načeloma najbolje poznamo, spremljamo njegovo pot in vemo, kje se mu zatika? Čeprav je odrasla oseba, pripravljena na samostojno življenje, mu lahko pri izbiri šole pomagamo. Ali naj se otrok za vsako ceno izobražuje v instituciji, ki mu nekako ne ustreza, ali naj izbere tako, kjer se bo dobro počutil, bo zato uspešnejši in bo hitreje prišel do želene izobrazbe, pa tudi do prave zaposlitve?

Če ne bomo poskusili, ne bomo izkusili; včasih se moramo odločiti drugače kot večina. Mogoče nekoga, svojega, rešimo pred 10-letnim tavanjem po različnih izobraževalnih institucijah in mu kot starši finančno pomagamo, da se odloči za drugačen način, npr. v sistemu izobraževanja odraslih. Sicer bomo nekaj časa še finančno skrbeli zanj, že čez leto ali dve pa bomo skupaj z njim priznali, da je bila to odlična odločitev.

Niso le časi drugačni, danes ljudje tudi priznamo, da smo si različni in ne ustreza vsem enako. Prav je tako, zato imamo tudi različne sisteme izobraževanja.

BBlog Izobraževanje / 28.05.2020 / Tatjana Čeh Naglič

Doc. dr. Borut Stražišar je še eden v vrsti predavateljev, ki izkušnje iz svojega delovnega mesta in številnih dodatnih aktivnosti, vnašajo v predavalnice. Pri sicer resnih temah nikoli ne...

Loading...