Kontakt

V maju in juniju je v izobraževalnem centru BB potekal teden vseživljenjskega učenja, ki smo ga letos odprli s podjetniškimi vsebinami.

Nina Malovrh, industrijska oblikovalka s 17-letnimi izkušnjami je brez olepšav delila nasvete, kako uspeti, ne le v oblikovanju, temveč tudi v podjetništvu. S svojo iskrenostjo, smislom za humor in konkretnimi primeri napak iz preteklih projektov, nas je nasmejala in navdušila. Sedaj se zavedamo pomena blagovne znamke, poznamo pomen raziskave trga (in kako se je lotiti) in kako to vpliva na naročanje količin posamezne barve (mavrica ni vedno potrebna, čeprav se nam morda svet v barvah zdi lepši) ter znamo tudi bolj učinkovito naročati izdelke iz Kitajske (le kdo bi si mislil, kaj vse se lahko pripeti). Prav presenetila nas je, ko je povedala, da včasih oblikovalca tudi ne potrebuješ (začni raje kar prodajati). Opozorila je na možne zaplete pri prodaji (včasih je skrivnost samo v okusu poslovodje, ki vaš izdelek skrije). Veseli smo, da smo se lahko učili iz njenih napak. Nina je pred kratkim prejela tudi bronasto priznanje GZS za skledo OM NOM, za kar ji iskreno čestitamo.

Na eni izmed delavnic vseživljenjskega učenja, ki so sledile, smo se skupaj odločili za 30 dnevno spremembo – izmenjali smo ideje ter oblikovali konkretne in dosegljive cilje. Verjamemo, da kadar je sprememba manjša in jo ponavljamo vsaj 30 dni, jo lažje obdržimo kot stalno navado (ali opustimo na ta način kakšno razvado). Srečanje ponovimo v kratkem. Prav verjetno je, da bomo poročali tudi o rezultatih. Še vedno se nam lahko pridružite.

Polona Muršec, mednarodna inštruktorica nevro-lingvističnega programiranja in čuječnosti, je s pomočjo primerov iz prakse, rušila številna omejujoča prepričanja o tem, kdo smo in česa smo sposobni. In prvi rezultati se že kažejo.

Pod mentorstvom mag. Maje Zalokar smo s pomočjo Excela in Worda uredili podatke in dopis. Na delavnici, posebej namenjeni spoznavanju Excela, pa smo uredili preglednico mesečnih stroškov. Zdaj nas vnašanja podatkov, operacij s formulami in žongliranja z več Excelovimi datotekami naenkrat, ni več strah.

Jožica Trnjek in Suzana Čajić sta poskrbeli za energijsko čiščenje prostorov. Pa nismo ostali le pri teoriji. Sedaj vemo, katere rastline in predmeti, ki jih imamo vsakodnevno pri roki, lahko pripomorejo k energijsko uravnoteženim prostorom. Zavedamo se tudi, kakšen vpliv ima to lahko na naše zdravje in odnose. Resnično smo lažje zadihali in tako tudi nadaljevali … vseživljenjsko učenje je zakon!

Ljubezen do izdelave naravne kozmetike je Saša Plaznik spoznala preko svoje babice. Recepte je prilagodila svojim prepričanjem in pokazala, da je lahko lastna kozmetika povsem enostavna za izdelavo. Lotili smo se izdelave deodorantne kreme, pri čemer je sodeloval tudi naš najmlajši udeleženec letošnjega tedna vseživljenjskega učenja, 9-letni Liam: »A to je to?« Res je bilo otročje lahko.

In kaj je bilo še posebej koristnega?

Izvedli smo dogodek na temo, ki nam v večini primerov predstavlja stres: pogajanja o plači. Ana Orešnik je predstavila svoje izkušnje kot kadrovica in opozorila na pogoste napake. Spoznali smo pomen priprav na pogajanja (domača naloga ni najbolj prijetna, je pa koristna) in natrosili koš nasvetov za njihov uspešen zaključek. Spoznali smo, da je potrebno resnično dobro poznati svoje kompetence, da lahko upravičimo želene zahteve. Seveda pa moramo najprej vedeti, česa si sploh želimo. Zveni enostavno, a smo kaj hitro ugotovili, da nam je zapis le-teh predstavljal največje težave.

V res velikem številu smo se udeležili tudi bonding terapije Suzane Čajić. Bonding psihoterapija je ena od svetovno priznanih psihoterapevtskih modalitet. Osnovana je na potrebi po fizični bližini s sočasno čustveno toplino in odprtostjo, ki jo pooseblja voditeljica delavnice. Za vse, ki vas tematika zanima, vas je dogodek navdušil ali pa ste ga zamudili, še odlična novica: dogodek bo predvidoma ponovljen (za več informacij pišite na suzana.cajic@bb.si).

Čaka nas le še zaključni dogodek, na katerem bo Irena Debeljak razkrivala skrivnosti zapisov o duši. Če se sprašujete, ali lahko v življenju kaj spremenimo, ali lahko živimo dušno poslanstvo, ali smo duše med seboj povezane, potem se vidimo 21. junija ob 18. uri na slovesnem zaključku letošnjega tedna vseživljenjskega učenja.

Veseli bomo, če boste udeleženci vtise iz delavnic delili z nami na info@referat.si.

Celo tisti, ki so mnenja, da je dodatno izobraževanje ob delu preveč naporno, so se v preteklih tednih zabavali skupaj z nami. Tako je, tudi izobraževanje odraslih je lahko zabavno. Pa ne le okviru tedna vseživljenjskega učenja, ampak tudi v primeru formalnih izobraževanj, ki jih izvajamo pri nas. Mnogi že nekaj časa niso sedeli v šolskih klopeh, a so se prepričali, da je BB šola prijazna in povsem drugačna od tiste, ki je nekaterim ostala v neprijetnem spominu.

Danes je način podajanja vsebin precej drugačen, vključuje udeležence in je usmerjen v prakso. Šola za odrasle pa se mora stalno prilagajati potrebam, ki jih prinaša študij ob delu. Prisotnost na predavanjih tako na BB ni obvezna (seveda pa izrazito olajša študij). V primeru, da udeleženci zaradi pomanjkanja časa ne morejo biti prisotni na predavanjih, jim študij olajšajo e-učilnice, ki jih na spletu pripravijo naši predavatelji. Izvedba vseh izobraževalnih programov na BB je modularna (izvedba predavanj enega predmeta v celoti, temu sledi izpit in predavanja drugega predmeta), opravljanje izpitov pa lahko prilagodimo tudi posamezniku – na primer: omogočimo jih tudi v poletnem času, ko v nekaterih panogah ni toliko službenih obveznosti.

Vas mika, a še vedno niste prepričani, da bi zmogli?

Za pomoč se lahko oglasite se v našem referatu ali pokličete in se dogovorite za srečanje v našem svetovalnem centru. Skupaj bomo pripravili individualni učni načrt.

»Pogum ni odsotnost strahu, temveč zmaga nad njim. Pogumen človek ni tisti, ki strahu ne čuti, ampak tisti, ki strah premaga.« (Nelson Mandela)

Avtor: Tatjana Čeh Naglič

Dobimo se na družbenih omrežjih