»FUZIJA: Pripeljimo zvezde na Zemljo« | B&B

BB Dogodki

Pregled aktualnih in preteklih BB dogodkov. 

Izobraževanje /
18.05.2017

»FUZIJA: Pripeljimo zvezde na Zemljo«

Vabljeni na javno predavanje "FUZIJA: pripeljimo zvezde na zemljo", ki bo povezovalo tematike jedrske tehnologije, energetike in okoljevarstva. Javno predavanje, ki ga bo vodil asist. Žiga Štancar, mag. jed teh., z Inštituta Jožefa Štefana, bo potekalo 18. 5. 2017 od 17. ure dalje, v prostorih visoke šole za trajnstni razvoj B&B.

Vsebina

Živimo v obdobju eksponentne rasti človeškega prebivalstva in tehnološkega napredka, rezultat česar je povišana poraba električne energije, brez katere si ne predstavljamo sprejemljivega življenjskega standarda. Na stičišču prelomnih dogodkov v energetiki – prekomernega izčrpavanja zalog fosilnih goriv, porasta strahu pred jedrskimi elektrarnami in želje po prehodu na alternativne in okolju prijaznejše vire energije – se ljudje oziramo v nebo in iščemo navdih v največjih atomskih pečeh v vesolju, zvezdah. V njih že milijarde let poteka proces fuzije, zlivanja lahkih jeder, pri čemer se sproščajo velike količine energije. Nam najbližja zvezda Sonce se prav tako napaja z jedrskimi reakcijami in majhen del energije, ki se sprošča v njenem jedru, doseže površje Zemlje. S tem so se na našem planetu ustvarili pogoji, primerni za življenje in evolucijo. Moderna znanost poskuša zahtevne fizikalne pogoje, ki vladajo v zvezdnih jedrih, poustvariti v laboratorijih in sproščeno energijo ukrotiti v namen pridobivanja elektrike.

V predavanju, ki bo povezovalo tematike jedrske tehnologije, energetike in okoljevarstva, bo najprej predstavljeno trenutno stanje v svetu pridobivanja električne energije, ki služi kot motivacija za raziskave na področju fuzije. Opisani bodo fizikalni procesi, ki potekajo v zvezdah, in trenutna tehnologija zlivanja jeder ter zadrževanja plazme, ki predstavlja gorivo v fuzijskih napravah. Opisane bodo prednosti izkoriščanja fuzijske energije, ki temeljijo na ogromnih zalogah virov in majhnemu vplivu na okolje, in njeni največji tehnološki izzivi. Predavanje se bo dotaknilo modernih fuzijskih raziskav v svetu in Sloveniji in zaključilo s pogledom v prihodnost.

Predavatelj

asist. Žiga Štancar, mag. jed teh., Institut Jožef Stefan

Lokacija

Visoka šola za trajnostni razvoj B&B, Letališka cesta 16a, 1000 Ljubljana

BBlog Izobraževanje / 10.09.2018 / Mag. Maja Zalokar

1. Čisto okolje Čisto okolje je bistvenega pomena za zdravo življenje. Radi imamo neokrnjeno naravo in jo izkoriščamo za športne aktivnosti. 2. Onesnaženost  Če zanj ne bomo skrbeli – bo...

Loading...