Kontakt
blog/fog-510670

5 napotkov za varno vožnjo v megli

V jesensko-zimskem letnem času so pogoji za vožnjo zahtevnejši. Dnevno vozimo po mokrih in spolzkih voziščih, vidljivost je zmanjšana in tudi kratki dnevi ne pripomorejo k prometni varnosti. Ko med novicami zasledim poročanje o številnih prometnih nesrečah, ki so nastale zaradi različnih ...

5 napotkov za varno vožnjo v megli

V jesensko-zimskem letnem času so pogoji za vožnjo zahtevnejši. Dnevno vozimo po mokrih in spolzkih voziščih, vidljivost je zmanjšana in tudi kratki dnevi ne pripomorejo k prometni varnosti.

Ko med novicami zasledim poročanje o številnih prometnih nesrečah, ki so nastale zaradi različnih vremenskih in prometnih razmer, pomislim, kaj povem mladim voznikom, ki jih učim in pripravljam na samostojno udeležbo v prometu. Naj izkušnje in pravila povzamem v 5 nasvetov.

1. Pravočasno prepoznajmo nevarnost in ukrepajmo

Že manjša nevarnost lahko postane izjemno problematična, če je voznik ne zazna ali pa jo zazna prepozno. Odločilnega pomena pa je nato tudi pravočasno in pravilno ukrepanje.

2. Zmanjšajmo hitrost vožnje

Ob zmanjšani vidljivosti moramo voziti s tako hitrostjo, da bomo lahko ustavili na vidni razdalji. Če je vidljivost zmanjšana na 50 m ali manj, je največja dovoljena hitrost 50 km/h.

3. Povečajmo varnostno razdaljo

V normalnih razmerah vozimo na varnostni razdalji, ki je enaka prevoženi poti v 2  sekundah. V zahtevnejših vremenskih in prometnih razmerah pa moramo varnostno razdaljo še dodatno povečati na 3 do 5 sekund.


http://avtoarena.si/novice/dars-predstavil-pilotni-projekt-signalizacije-za-bolj-varno-voznjo-v-megli/

4. Uporabimo ustrezne svetilke

V gostejši megli je najboljša vidljivost pri vožnji z zasenčenim žarometom in pri vidljivosti, zmanjšani na 50 m ali manj,   uporabimo tudi žaromete za meglo. Pri uporabi zadnjih meglenk pazimo, da ne slepimo voznikov za seboj.

5. Vozimo s povečano pozornostjo

Ne uporabljajmo mobilnega telefona in podobnih motečih naprav, spremljajmo prometne informacije in signalizacijo. Ob morebitni nevarnosti ne odlašajmo z ukrepanjem.

Blog

blog/bb_avtosola_1
7 min
Šola vožnje – kako izbrati pravo?
Je napočil čas, da sedeš za volan in se vpišeš v šolo vožnje? Gre za pomembno odločitev, ki bo zaznamovala tvoj prvi korak do vozniškega izpita in ...
Izpit za motor
3 min
Motoristična sezona je pred vrati!
Za prvi pomladni dan v letu koledarsko gledano velja 20. marec, najbolj zagreti motoristi pa vedo, da je prvi dober motoristični dan bolj povezan s ...
Šola vožnje kranj
8 min
Izpitna vožnja: kako poteka in kako se pripraviti nanjo?
Še nimaš vozniškega izpita za avto in te zanima, kako poteka izpitna vožnja? Marsikoga se že ob misli nanjo poloti strah, saj so razmere na cesti ...